Mudrele
- 108 margele
- 7 ian. 2018
- 2 min de citit
Originile mudrelor nu sunt cunoscute dar le găsim atât în artele marţiale din China, în dansul indian, în ritualurile tantrice, în hieroglifele egiptene cât şi în religii cum ar fi hinduismul, budismul sau creştinismul.
În esenţă, mudrele sunt o formă de comunicare non-verbală, descrise ca "poziţii ale mâinii".
Aţi împreunat palmele pentru rugăciune sau ati unit vârful degetelor mari pentru a va concentra atunci, fără să ştiţi aţi făcut o mudra.

Diferenţa între limbajul mut( hasta mudra ) şi celelalte mudre este că în primul poziţia mâinilor şi degetelor se mişcă, fiind utilizată şi expresia facială pentru comunicarea gândurilor şi sentimentelor iar în ultilizarea celorlalte mudre poziţia este statică iar mintea canalizată pe fluxul energiei interioare, fiind folosită la auto-vindecare, concentrare si deasemeni, contribuind la formarea unor abilităţi psihice deosebite celui care o practică.
Fiecare zonă a mâinii conduce spre o reacţie reflexa într-o anumită parte a creierului. Prin plierea sau alăturarea degetelor şi prin atingerea anumitor puncte, noi putem "vorbi" cu corpul şi mintea noastră; fiecare punct al mâinii având un corespondent în creier cu anumite zone din corp.
In hinduism mudrele sunt folosite în meditaţie pentru a stimula fluxul prana( forţă vitală ), pentru a linişti mintea cât şi pentru a intensifica puterea practicii.
În Reiki* se cere frecarea mâinilor de 10 ori ( spalarea) înainte de începerea unui sesiuni de meditaţie. Mudrele se efectueaza cu ambele mâini, în acelaşi timp, cu excepţia cazului în care se prevede altfel. Degetele ar trebui să rămână relaxate în timpul procedurii, fara a le stramba pozitia. Îmbunătăţirea stării generale de sănătate va fi observată după practicarea mudrelor în mod regulat.
Începeţi cu 10 minute de meditaţie pe zi şi apoi creşteţi progresiv până la 3 - 4 ore.